Dar kartą apie ftalatus

Kiekvieną savaitę pasirodo vis nauji pranešimai apie ftalatų keliamą pavojų sveikatai. Šių chemikalų galima rasti visur, pradedant buitinėmis, valymo ir higienos priemonėmis, baigiant maisto produktais ir kosmetika.

Per pastaruosius kelerius metus tyrėjai atrado sąsajų tarp ftalatų ir tokių susirgimų kaip astma, dėmesio sutrikimas, hiperaktyvumas, krūties vėžys, nutukimas, II tipo cukrinis diabetas, žemas intelekto koeficientas, nervų sistemos sutrikimai, elgesio sutrikimai, autizmas, sutrikusios reprodukcinės sistemos ir vaisingumo problemos.

Ftalatų praktiškai neįmanoma išvengti dėl plataus jų naudojimo ir jų neidentifikavimo produktų etiketėse. Šie chemikalai ,,slepiasi” namų apyvokos daiktuose, asmens higienos priežiūros gaminiuose, kvepaluose, namų valikliuose ir net maiste. Net ir tie, kurie vengia šių produktų arba perka gaminius, kurių sudėtyje nėra šių cheminių medžiagų, turėtų suklusti, nes ftalatai tyko netikėčiausiose vietose.

Ftalatai į maisto produktus gali pakliūti ir tiesiogiai šių medžiagų nenaudojant produkto gamyboje. “Pavyzdžiui, į pieną šios medžiagos patenka šį produktą pilstant plastikiniais vamzdžiais, taip pat dalis ftalatų patenka dar pieno išgavimo procese, nes ftalatų esama ir melžimo aparatuose. Ftalatai yra tirpūs riebaluose, o pienas gausus lipidų, kurie traukia šias medžiagas iš plastiko vamzdžių, todėl jos lengvai patenka į pieną” – teigia Robin Whyatt, Kolumbijos (JAV) universiteto medicinos centro profesorius.

Dar viena stebinanti ftalatų ,,buveinė” – prieskoniai. 2013 m. žurnalas ,,Nature” išspausdino straipsnį, apie atliktą tyrimą, kurio metu buvo lyginamos dvi žmonių grupės – viena maitinosi vengdama ftalatų vartojamuose maisto produktuose, kita – maitinosi vien organiniais, su plastiku sąlyčio neturėjusiais produktais. Tyrimo rezultatai šokiravo, nes oragniškai besimaitinusiųjų grupėje eksperimento metu ftalatų lygis kraujyje šoktelėjo 2,4%. Tam, kad būtų išsaiškinta priežastis, tyrėjai ištyrė visas šio suvartoto maisto pakuotes ir atrado, kad didelė dalis ftalatų ,,slėpėsi” organiško pieno pakuotėse ir importuotuose oragniškuose prieskoniuose.

Tai rodo, kad praktiškai neįmanoma nuspėti, kuriuose gaminiuose galima tikėtis ftalatų, o kuriuose ne, o jų, kaip žinia, esama beveik visur, todėl būtinos griežtos šių chemikalų naudojimo gamyboje reguliavimo priemonės.

Kas toliau?

Produktų saugumą reguliuojančios priemonės juda lėtai. Tačiau iš gamybos jau yra eliminuoti tam tikri chemikalai ir šis sąrašas auga toliau, taip pat siekiama, kad vartotojas būtų informuotas apie pavojingų medžiagų buvimą gaminiuose, o apie jo keliamą pavojų pranešama ant gaminio pakuotės.

Vis dėlto, gamintojai vengia pateikti tokią informaciją, todėl pagrindinė priemonė apsisaugoti nuo kenksmingų medžiagų – vengti plastikinių produktų ar jų pakuočių, kurių perdirbimo kodo numeris 3, taip pat tų produktų, kurių sudėtyje yra ,,fragrance”, ir teikti pirmenybę organiškiems, stiklo pakuotėse teikiamiems produktams.

Sumažinti chemikalų kiekį gaminyje galima ir pakeitus jo plastikinę pakuotę stikline. Taip bus sumažintas jau prasiskverbti į gaminį spėjusių ftalatų kiekis.

Tačiau svarbiausia – pradėti žymėti ftalatų sudėtyje turinčius produktus ir reguliuoti jų naudojimą gaminiuose, skirtuose nėščioms moterims bei vaikams. Taip pat svarbu atrasti alternatyvas, galėsiančias pakeisti kenksmingus chemikalus sveikatai nekeliančiomis žalos medžiagomis. Nors chemikas Briusas Akeris (Bruce Akers) teigia, kad ftalatus galima pašalinti iš gamybos ir nepakeičiant šių medžiagų kitomis, paprasčiausiai atsisakant minkšto ir lankstaus plastiko, kuriam ir yra naudojami ftalatai, kiti mokslininkai pateikia ir alternatyvas, galinčias pakeisti kenksmingas medžiagas nekensmingomis. Viena tokių – lankstieji polimerai, kurie nėra tokie pavojingi, kaip laisvai judantys ftalatai.

Nereikia tikėtis, kad per vieną naktį visi ftalatai bus išimti iš gamybos, tačiau įstatymų sistema juda į priekį ir žinant, kokį didžiulį vaidmenį čia lemia ekonomika, tik nuos jos priklausys kada ji bus pasirengusi ir nuspręs priimti naujas alternatyvas.

Parengta pagal:

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/feb/10/phthalates-plastics-chemicals-research-analysis