Kas nutiks, jei dvi savaites valgysim tik ekologišką maistą?

 

Kas atsitiktų, jeigu įprastus, tradiciškai auginamus maisto produktus pakeistume ekologiškai užaugintu maistu? Viena Švedijos šeima dalyvavo eksperimente, kurį organizavo Švedijos parduotuvių tinklas Coop ir Švedijos aplinkos tyrimų institutas. Tyrimo metu norėta išsiaiškinti, kaip keičiasi žmogaus organizme pavojingų cheminių junginių koncentracija valgant ekologiškai užaugintą maistą.

Pirmąją savaitę iš trijų, Palmberg šeima maitinosi įprastu maistu. Po savaitės buvo atliktas visų šeimos narių šlapimo tyrimas. Laboratorijoje nustatyta, kad visuose mėginiuose yra insekticidų, fungicidų ir augalų augimo reguliatorių. Kitas dvi savaites šeima valgė tik ekologiškai užaugintą maistą, gėrimus bei naudojosi ekologiškomis kosmetikos priemonėmis. Mėginiai tyrimams buvo imami kiekvieną dieną. Rezultatai netikėti: pesticidų kiekiai  visų šeimos narių organizmuose sumažėjo jau po pirmos ekologiškos produkcijos vartojimo dienos. Antros savaitės pabaigoje pesticidų likučių organizme aptikta labai mažai arba jų nebuvo visai.

Video medžiagos pradžioje, Anette Palmberg aiškina, kad jos šeima renkasi valgyti tradiciniu būdų augintus maisto produktus, nes jie pigesni. Tačiau tyrimas verčia keisti savo ir savo šeimos mitybos įpročius. “Kai tai išgirsti, galvoji apie savo vaikus”, sakė ji. “Ten buvo visa eilė cheminių medžiagų, kurios pasišalino iš mano vaikų organizmų ir aš nenoriu, kas jos sugrįžtų atgal.”

Svarbu paminėti, kad pavienių pesticidų ir kitų medžiagų kiekiai rasti šeimoje neviršija saugia laikomos ribos, tačiau mokslininkai dar daug ko nežino kalbant apie jų poveikį, kaip šios medžiagos sąveikauja tarpusavyje (vadinamas kokteilio efektas) bei apie ilgalaikį poveikį žmogaus sveikatai. Renkantis ekologišką maistą mes taip pat padedame mažinti cheminių medžiagų paplitimą aplinkoje ir saugome tuos, kurie dirba vaisių, daržovių, grūdų ūkiuose.

 

Parengta pagal straipsnį.

Visa tyrimo ataskaita.