Sužinokite, kaip rinktis mokyklines prekes

Artėjant moksleivių šventei – rugsėjo 1, skubama aprūpinti vaikus mokyklinėmis prekėmis. Dažnai nesusimąstoma, kad mokykliniuose gaminiuose sutinkamas labai platus spektras dirbtinių medžiagų, tarp kurių gali būti ir kenksmingų medžiagų. Pagalvokite, su kokiomis kenksmingomis medžiagomis sąveikauja jūsų vaikai. Ką daryti, kad mokyklos aplinka būtų kuo draugiškesnė aplinkai ir vaikų sveikatai? Apie pavojų keliančius mokyklinio naudojimo gaminius jau rašėme anksčiau. Čia daugiau sužinosite, kokių mokyklinių prekių rekomenduojama vengti ir ką rinktis vietoje jų.

Gaminiai pagaminti iš galimai toksiškų medžiagų

Viena iš dažniausiai sutinkamų potencialiai kenksmingų medžiagų, – tai PVC plastikas. Norint išgauti stabilumą, lankstumą, spalvą ir kitas savybes į jį dedama įvairiausių priedų. Viena kenksmingų priedų grupė – ftalatai, veikia kaip plastifikatoriai, suminkštinantys plastiką ir suteikiantys lankstumo. Ftalatų gali būti pridedama į įvairius gaminius: statybines medžiagas (tapetus, grindų dangą ir kt.), namų apyvokos reikmenis (dušo užuolaidas, plastikines pjaustymo lenteles), guminius batus, pripučiamus čiužinius. Ne išimtis ir kai kurios mokyklinės prekės – vaikiškos dekoruotos kuprinės, segtuvai, spalvotos sąvaržėlės, modelinas, trintukai, vaikiški guminiai batai ir lietpalčiai. PVC gaminiai įprastai yra minkšti ir blizgūs.

Kitas plastikas, kurio rekomenduojama vengti – tai polikarbonatas naudojamas plastikinių indų, tiek vienkartinių, tiek daugkartinių, pavyzdžiui, gertuvių, gamybai. Sudėtyje polikarbonatas gali turėti pavojingos cheminės medžiagos – bisfenolio A (BPA). Nors šią medžiaga stengiamasi pakeisti, nėra užtikrinta, kad naudojamos alternatyvos yra saugios. Bisfenolis ES mastu jau yra uždraustas naudoti vaikams skirtų buteliukų gamybai, Švedijoje ir Danijoje – maisto pakuotėje skirtoje vaikams iki 3 metų, o Prancūzijoje – visoje pakuotėje, skirtoje liestis su maistu. Rekomenduojame naudoti daugkartinio naudojimo gertuves vandeniui iš metalo ar ne polikarbonato plastiko, pavyzdžiui, polipropileno.

Šios pavojingos medžiagos daro žalą per visą prekės gyvavimo ciklą – produkto gamybos ir naudojimo metu ir taip pat išmetus – yrant gaminiui visos medžiagos papuola į aplinką. Žinoma, kad ftalatai kenksmingai veikia endokrininę, reprodukcinę sistemą, sukelia vystymosi sutrikimus ir taip pat yra kenksmingi aplinkai – kenkia vandens organizmams.

Kaip atpažinti PVC ir polikarbonatą?

Kaip ir dauguma plastiko gaminių, šie irgi yra ženklinami įprastu perdirbimo simboliu, kurio viduje skaičiukas. PVC plastikui – tai 3. Po juo dar gali būti užrašyta PVC arba V – polivinilchloridas. Polikarbonatas neturi specifinio skaičiaus, bet yra ženklinamas skaičiumi 7 ir užrašu „OTHER“ (kiti plastikai). Jeigu pats gaminys tinkamai nepaženklintas tikrinkite pakuotę arba papildomai domėkitės ir kreipkitės į gamintoją.

Venkite dirbtinių kvapų ir stiprų tirpiklių kvapą turinčių piešimo priemonių.

Pirkdami piešimo priemones būkite itin dėmesingi. Įvairūs iškvėpinti markeriai, flomasteriai ar kitos prekės gali dirginti, taip pat sudėtyje gali turėti kenksmingų ftalatų, kurie dedami į kvapų sudėtį. Kvapų sudėties sužinoti neįmanoma, todėl protingiausia jų visai atsisakyti. Taip pat vaikams nerekomenduojame naudoti piešimo priemonių turinčių aitrų tirpiklių kvapą.

Bendros rekomendacijos,kaip išsirinkti mokyklines prekes

– Teikite pirmenybę aplinkai draugiškoms prekėms, pagamintoms iš natūralių medžiagų. Pavyzdžiui, renkantis kuprines teikite pirmenybę pagamintoms iš natūralių medžiagų: medvilnės, kitų natūralių pluoštų, odos ar kitų mažiau žalingų medžiagų.

– Kiek įmanoma, rinkitės kanceliarijos reikmenis (rašiklius, pieštukus ir t.t.) pagamintus iš perdirbto popieriaus ar natūralių augalinių medžiagų arba medžio. Venkite produkcijos pagamintos iš neatsinaujinančių išteklių (plastmasės).

– Pirkite perdirbtą ir nebalintą popierių, nes popieriaus pramonė yra viena taršiausių. Ant pakuočių ieškokite ES gėlės, Šiaurės šalių gulbės, Mėlynojo angelo ar FSC ženklo.

– Iš dailės reikmenų vaikams tinkamiausi vandens pagrindo dažai: akvarelė, guašas, tampera.

– Renkantis vaikų prekes ieškokite NON-TOXIC ženklo, tokios prekės pagamintos nenaudojant pavojingų cheminių medžiagų arba jų naudota mažiau.

– Venkite gaminių su antimikrobinėmis savybėmis (anti-bacterial/ anti-microbial). Juose gali būti pesticido triklozano.

– Rinkitės Europos sąjungoje pagamintą produkciją, vietoje pigios produkcijos importuotos iš Azijos šalių. Nors visoms importuotoms prekėms taikomi pavojingų cheminių medžiagų ribojimai pagal REACH, tačiau ne ES šalyse pagamintą produkciją sunkiau sukontroliuoti.

– Jeigu jūsų vaikų mokykloje ruošiamasi vykdyti remonto darbus, domėkitės iš ko bus pagaminti nauji tapetai, grindų danga, kokia dažų sudėtis, kokios dar statybinės medžiagos bus naudojamos. Kartu su mokyklos vadovybe stenkitės išvengti galima pavojingų medžiagų, tokių kaip PVC.

– Sumažinkite vartojimą – peržiūrėkite, kokių prekių turite namuose ir iš ankstesnių mokslo metų. Pirkite tik tai, kas yra būtina – Jūsų išlaidos gali ženkliai sumažėti!

Švari, be kenksmingų medžiagų mokyklos aplinka yra būtina gerai vaiko sveikatai ir gerbūviui, nes didelę dalį savo laiko vaikai, tuo metu kai auga ir vystosi jų organizmai ir protai, praleidžia būtent mokyklos patalpose. Tai, su kokiomis medžiagomis sąveikaus mūsų vaikai priklausys nuo mūsų pastangų. Stenkimės kurti švarią ir sveiką aplinką!

Parengta pagal:

http://www.chej.org/publications/PVCGuide/PVCfree.pdf

http://www.greenpeace.org/usa/back-school-can-cool/https://branchbasics.com/blog/2015/08/the-branch-basics-smart-guide-to-safe-school-supplies/

https://branchbasics.com/blog/2015/06/common-household-chemicals-phthalates-19-surprising-sources/

http://edition.cnn.com/2016/02/01/health/bpa-free-alternatives-may-not-be-safe/

https://echa.europa.eu/documents/10162/9e33725c-05fc-41af-b06d-bb969c91b0ab

https://echa.europa.eu/documents/10162/f36205a8-df0a-4e94-8763-2a6a02f0228c

No comments!

Write a review

El. pašto adresas nebus skelbiamas.