Kasos aparatų popieriuje slypintis pavojus: ieškokime alternatyvų jau dabar

Bisfenolis A (BPA) – tai industrinė cheminė medžiaga, naudojama dar nuo 1960-ųjų. Yra duomenų, jog bisfenolis A žmogaus organizme veikia panašiai, kaip hormonai. Nedideli jo kiekiai yra naudojami kasos aparatų popieriuje, tad reprodukcinei sistemai, lytinei funkcijai ir vaisingumui pavojų keliančias medžiagas kasdien nešiojamės savo piniginėse, rankinėse ar net kišenėse.

Europos Komisija bisfenolį A kasos aparatų popieriuje uždraudė dar praėjusių metų liepą. Šis sprendimas įsigalios nuo 2019 m. Taip gamintojams bei naudotojams duodama laiko, per kurį reikės rasti popieriaus alternatyvas be šios cheminės medžiagos.

Šių metų sausio viduryje bisfenolis A kartu su dar keliomis cheminėmis medžiagomis Europos cheminių medžiagų agentūros (ECHA) buvo įtrauktas į itin didelį susirūpinimą keliančių medžiagų sąrašą (SVHC – Substances of very high concern) dėl to, kad kenkia vaisingumui. Taip pat svarstoma šią medžiagą pripažinti ir kaip kenkiančią hormoninei sistemai.

Manoma, jog alternatyva galėtų tapti kita cheminė medžiaga – bisfenolis S (BPS). Tiesa, išreikštas susirūpinimas, jog ši cheminė medžiaga gali turėti panašią įtaką žmogaus sveikatai, kaip ir BPA. Tad Europos Komisijoje svarstomas ir šios medžiagos naudojimas.

Europos Sąjungoje BPA yra klasifikuojamas kaip cheminė medžiaga, turinti toksišką poveikį reprodukcinei sistemai. Visi gamintojai, importuotojai ar tiekėjai turi klasifikuoti ir pažymėti BPA turinčius mišinius, kaip pavojingus reprodukcinei sistemai iki 2018 metų kovo. Taip kompanijos bus geriau informuotos apie galimą pavojingą poveikį ir tai, kaip galima būtų apsaugoti savo darbuotojus.

„Manoma, kad imituodamas hormoną estrogeną, bisfenolis A gali sukelti įvairių sutrikimų. Pavyzdžiui, paveikti asmens brendimą, sukelti audinių pakitimus, turėti įtakos vaisingumui ir pan. Nors kasos aparatų čekiuose bisfenolio A kiekiai nėra dideli, tačiau neretai juos kišenėje ar piniginėje nešiojamės nuolatos, čiupinėjame kaskart imdami pinigus. Neretai čekiai atsiduria vaikų ir kūdikių rankose ar net burnoje. Tai gali būti pakankamai pavojinga. Prekybos ar paslaugų teikimo vietos, kurių kasos aparatų čekių popieriuje yra bisfenolio A, galvodami apie savo klientų ir darbuotojų sveikatą turėtų jau dabar pasirūpinti šio popieriaus alternatyvomis. Lygiai taip pat susirūpinti saugesnėmis alternatyvomis jau dabar reikėtų kasos aparatų popieriaus gamintojams bei tiekėjams, mat būtent jiems artimiausiu metu rinkai teks pasiūlyti alternatyvas“, – sako VšĮ Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistė Justė Kukučionė.

Veiksmų dėl BPA jau buvo imtasi anksčiau. BPA dar 2011 m. visoje Europos Sąjungoje buvo uždraustas naudoti kūdikių buteliukuose. Belgijoje, Švedijoje bei Danijoje ši medžiaga taip pat uždrausta ir kitose su maistu kontaktuojančiose pakuotėse, skirtose vaikams iki trijų metų. Prancūzija yra uždraudusi bisfenolį A visose maisto pakuotėse, talpose bei įrankiuose. Europos Sąjungoje taip pat draudžiama BPA naudoti su maistu besiliečiančiuose gaminiuose, tačiau yra nustatytas minimalus leidžiamas kiekis (jį ketinama sumažinti), kuris vis dėlto tose medžiagose gali atsidurti. Panašiai BPA kiekis limituojamas ir vaikiškuose žaisluose, kurie skirti vaikams iki trijų metų bei žaisluose, kurie skirti sąlyčiui su burna.

Baltijos aplinkos forumo specialistų manymu, Lietuvoje veikiančiuose prekybos centruose, parduotuvėse, kavinėse bei kitose paslaugas teikiančiose vietose taip pat neišvengiamas kontaktas su BPA. Didžiojoje daugumoje kasos aparatų popieriaus sudėtyje jo yra. BPA kasos aparatų čekiuose gali būti pakeisti saugesnėmis alternatyvomis. VšĮ Baltijos aplinkos forumas ragina įmones, kuriose naudojami kasos aparatai, imtis atsargumo priemonių jau dabar. Norintys pasikonsultuoti gali kreiptis į Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistus, kurie padės rasti tinkamą kasos popierių. Šiuo metu kaip tik vykdomas projektas LIFE/Fit for REACH, kurio metu įmonėms teikiamos konsultacijos bei finansinė parama.

Apie LIFE/Fit for REACH: Tai tarptautinis projektas, kurio pagrindinis tikslas – padėti įmonėms susigaudyti kasmet griežtėjančiame cheminių medžiagų valymo reguliavime ir pasirengti būsimiems apribojimams jau šiandien. Daugiau informacijos apie cheminių medžiagų valdymą ir galimą pagalbą įmonėms rasite puslapyje fitreach.eu/lt.

No comments!

Write a review

El. pašto adresas nebus skelbiamas.