Romantiškos liepsnos šv. Valentino vakarą gali būti pavojingos sveikatai

Meilės dienos proga ne vienas savo antrąją pusę kviesime vakarienės romantiškoje žvakių šviesoje. Nors liepsnos suteikia jaukumo ir švelniai apšviečia patalpas, tačiau kai kurios žvakės gali būti pavojingos mūsų sveikatai, mat į aplinką skleidžia pavojingas medžiagas. VšĮ Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistai pataria rinktis kuo natūralesnes žvakes ir nepamiršti saiko.

Renkantis žvakes romantiškam vakarui, svarbu atkreipti dėmesį į tai, iš ko jos yra pagamintos. Iš sintetinių medžiagų, tokių kaip parafinas, pagamintos žvakės degdamos į aplinką išskiria pavojingas chemines medžiagas, kurios gali sukelti įvairias sveikatos problemas.

Deginant žvakes, pagamintas iš sintetinių medžiagų, į aplinką išsiskiria lakūs organiniai junginiai, tokie kaip toluenas, acetaldehidas, formaldehidas, naftalenas, kietosios dalelės ir kt. Nuolatos būnant tokioje patalpoje gali kilti įvairių sveikatos sutrikimų: nuo alerginių reakcijų, kvėpavimo takų nepakankamumo, astmos priepuolių iki ilgalaikių endokrininės sistemos pažeidimų (nevaisingumo, vėžinių susirgimų). Mokslininkai pastebi, kad degimo metu išsisikiriančių junginių skaičius ir kiekiai priklauso nuo vaško (parafino) kokybės. Prasčiausios kokybės parafinas naudojamas lauke deginti skirtose žvakėse, tad jokiu būdu jų nenaudokite patalpose.

Dažnai norint suteikti daugiau jaukumo deginamos įvairius kvapus skleidžiančios žvakės. Tokie kvapnūs gaminiai savo sudėtyje gali turėti ftalatų, kurie kenkia žmogaus reprodukcinei sistemai. Tad įkvėpdami gardžius kvapus, taip pat įkvepiame ir mūsų organizmą nuodijančių medžiagų, kurių neigiamas poveikis gali pasireikšti nevaisingumu.

Ftalatai slypi ne tik žvakėse, bet ir smilkaluose, įvairiuose kituose namų kvapikliuose, tad reikėtų vengti dirbtinių kvapų. Net ir žvakės, kurios pagamintos su natūraliais kvapais, pavyzdžiui, įvairiais eteriniais aliejais, gali būti kenksmingos, didesnė jų koncentracija gali iššaukti alergines reakcijas. Ypač reikėtų būti atidesniems auginantiems mažus vaikus, nėščioms moterims, vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis, nes jų organizmai yra gerokai jautresni tiek sintetinių, tiek natūralių kvapų poveikiui.

„Tiesa, keletas žvakių Šv. Valentino vakarą dar nereiškia, jog susigadinsite sveikatą. Reikėtų vengti sintetines ir dirbtinių kvapų prisotintas žvakes deginti kasdien, kad nuolatos nebūtume veikiami kensmingų medžiagų. Kaip ir beveik visuose gyvenimo atvejuose, čia svarbu saikas“, – teigia Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistė Justė Kukučionė.

Apsisaugoti galime dažnai vėdindami kambarius ir taip atsikratydami ore tvyrančių po degimo likusių kenksmingų medžiagų, o mažiau jų susidarys pasirinkus natūralias, pavyzdžiui, iš bičių vaško ar sojos pagamintas žvakes.

Apie NonHazCity: Tai projektas, kurio metu siekiama šviesti visuomenę, siekiant mažinti prekių, kuriose yra pavojingų cheminių medžiagų, paklausą. Tai pat stiprinti savivaldybių darbuotojų kompetenciją, dirbti su smulkiuoju ir vidutiniu verslu. Daugiau informacijos apie pavojingas chemines medžiagas rasite puslapyje nonhazcity.eu/lt.

No comments!

Write a review

El. pašto adresas nebus skelbiamas.