Nuolat kartojama, kad greitasis maistas – nėra draugiškas mūsų sveikatai. Negana to, mūsų organizmui kenkia ne tik patys greito paruošimo mėsainiai, skrudintos bulvytės ar keksiukai, bet ir pakuotės, kuriose jie patiekiami. Atlikus tyrimus skirtingose Europos šalyse paaiškėjo, jog net trečdalyje greitojo maisto pakuočių randama fluorintų angliavandenilių, kurie ne tik turi neigiamą įtaką imuninei sistemai, bet ir gali padidinti persileidimo riziką.
Tyrimo Europoje metu buvo analizuotos 65 skirtingos pakuotės. Tyrimą atliko Danijos vartotojų organizacija THINK kartu su vartotojų organizacijomis iš visos Europos Sąjungos (ES). Testo rezultatai parodė, jog beveik trečdalyje ištirtų pakuočių yra didelės koncentracijos fluorintų angliavandenilių. Koncentracijos rodo, jog fluorinti angliavandeniliai greičiausiai naudojami pakuočių paviršiaus apdorojimui. 12-oje pakuočių fluorintų angliavandenilių buvo rasta ir gilesniuose sluoksniuose.
Rezultatai iš testavimo Danijos greitojo maisto restoranuose buvo panašūs, kaip ir kitose ES šalyse, kuriose buvo atlikta apklausa – Belgijoje, Ispanijoje, Italijoje ir Portugalijoje.
Danijoje keturiuose iš 13 popierinių pakuočių tipų buvo rastos didesnės fluorintų angliavandenilių koncentracijos, nei atsakingų Danijos institucijų numatytas rekomenduotini kiekiai.
Danijoje jau pusantrų metų galioja rekomenduotinos normos, kuriomis siekiama priversti kompanijas sustabdyti fluorintų angliavandenilių naudojimą popierinėse pakuotėse. Nepaisant to, popierinėse pakuotėse Danijoje randamas toks pat kiekis fluorintų angliavandenilių, kaip ir kitose ES šalyse. Manoma, jog šis faktas turėtų paskatinti normas paversti privalomomis, o ne rekomenduojamomis.
Kai kuriuose greito maisto restoranuose fluorintų angliavandenilių kiekiai rekomenduotiną normą viršijo net 600 – 1 700 kartų. Tarp greitojo maitinimo įstaigų, kuriose užfiksuoti viršyti fluorintų angliavandenilių kiekiai– ir populiarusis „McDonald’s“. Pakuotės, kuriose rasti dideli kiekiai fluorintų angliavandenilių buvo naudojamos sumuštiniams, bulvytėms bei keksiukams.
Fluorinti angliavandeniliai popierinėse bei kartoninėse pakuotėse naudojami siekiant padaryti pakuotes atsparias drėgmei, riebalų poveikiui. Šios medžiagos pasižymi tuo, kad yra labai patvarios, dėl to aplinkoje labai ilgai išlieka nesuirusios bei sunkiai pasišalina iš organizmo. Danija siekia tapti viena pirmųjų šalių, kurioje fluorintų angliavandenilių koncentracijos būtų ribojamos griežčiau, ir perduoti šį pavyzdį kitoms šalims.
Po atlikto tyrimo, kai kurios kompanijos pareiškė jau pašalinusios dideles koncentracijas fluorintų angliavandenilių turinčias pakuotes, o kitos patikino šiuo metu ieškančios galimybių tokias pakuotes pakeisti saugesnėmis alternatyvomis.
Baltijos aplinkos forumas pataria venkti kukurūzų spragėsių pakuočių, kurios yra skirtos juos pasigaminti mikrobangų krosnelėje. Pastebima, kad ir vadinamame sviestiname ar kepimo popieriuje aptinkama perfluorintų medžiagų. Kviečiame atkreipti dėmesį, į ką pakuojami produktai ir vengti riebalų nesugeriančiu sluoksniu padengto popieriaus.
Parengta pagal Kemi.taenk.dk ir Beuc.eu
Naujausi komentarai