Velykiniai kiaušiniai: kaip marginti, kad nepakenktume sveikatai?

Kasmet ruošdamiesi Velykoms galvojame, kaip artimuosius nustebinti kuo įdomiau margintais kiaušiniais. Šiandien margučius dažyti siūloma pačiais įvairiausiais būdais. Ne tik tradiciškai svogūnų lukštais ar vašku, tačiau ir daugybe netikėtų būdų: dekupažu, skutimosi putomis, šilkiniais kaklaraiščiais, nagų laku ir kt. Tačiau ar visi šie būdai tinkami ant stalo keliaujantiems ir vėliau visų šeimos narių ragaujamiems velykaičiams?

Tad kokie dažai yra tinkami margučiams? Ar galima juos dažyti ne maisto produktams skirtais dažais? Atsakymas nėra vienareikšmis, tačiau jei kiaušinius ruošiamės valgyti – geriau vengti bet kokių sintetinių dažų.

Skaitykite etiketes

„Jeigu nusprendėte velykinių kiaušinių dažymui naudoti pirktinius dažus, tai prieš juos įsigydami būtinai atkreipkite dėmesį ar ant prekės pakuotės aprašymo šie dažai įvardyti kaip maistiniai. Jei dažai yra skirti tekstilei, kitos paskirties, arba paskirtis neįvardyta – nepirkite. Dažuose, skirtuose ne maisto produktams, gali būti pavojingų medžiagų“, – perspėja Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistas Gražvydas Jegelevičius.

Viena pagrindiniu taisyklių – nesirinkti dažų, kurie skirti kitoms reikmėms. Pavyzdžiui, akvareliniai dažai, guašas, nagų lakai, statybiniai dažai, įvairiais klijais klijuojami blizgučiai – nėra skirti maisto produktams. Ypatingai reikėtų vengti anilininių ar kitų tekstilinių dažų, kurie, lyg tyčia, ypatingai dažnai naudojami ir net rekomenduojami kiaušiniams dažyti. Anilinas yra labai toksiška, kancerogeninė ir mutageninė cheminė medžiaga, galinti sukelti genetinius pakitimus. Tiesa, Europos Sąjungoje pagamintuose anilininiuose dažuose pačio anilino neturėtų būti, o išlikęs tik jų pavadinimas. Tačiau dažnai nežinome tikrosios dažų sudėties, nes ant dažnos pakuotės ji nėra nurodoma.

„Jei ketinate kiaušinius valgyti, reikia vengti to, kas nėra skirta maistui ar liestis su maistu, nedažyti kiaušinių suskilusiais lukštais. Verta žinoti, jog ir maistiniai dažai gali turėti nežinomą ir nepageidaujamą poveikį mūsų organizmams. Nors nuo vienkartinio panaudojimo šis poveikis greičiausiai nebus pajaustas, tačiau mokslo yra žinoma, kad tokie dažai gali sukelti hiperaktyvumą vaikams. Šis perspėjimas kartais užrašomas ant kiaušinių dažų pakuočių. Taip pat galimas ilgalaikis neigiamas poveikis – jeigu tokie dažai pakartotinai patenka į organizmą“, – sakė G. Jegelevičius.

Maistiniuose dažuose aptinkamos pavojingos medžiagos ir jų keliami pavojai:

·      Tatrazinas (E102), saulėlydžio geltonasis FCF (E110), azorubinas (E122) ir briliantinis mėlis FCF (E133) yra cheminės medžiagos, priklausančios azo dažų grupei. Šie dažai sukelia alergines reakcijas, dilgėlinę, astmos priepuolius, migreną, gali sukelti kancerogeninius susirgimus, skatina vaikų hiperaktyvumą.

·      Titano dioksidas (E171) – baltos spalvos dažiklis. Nustatyta, kad titano dioksidas neigiamai veikia žarnyno ląstelių struktūrą (trikdo kai kurių medžiagų įsisavinimo procesą), virškinimo sistemą. Nors titano dioksidas yra mineralinės kilmės, tačiau taip pat yra siejamas su kancerogeniniais susirgimais ir yra vengtinas.

·      Kalio sorbatas (E202) ir natrio benzoatas (E211) yra konservantai, neleidžiantys daugintis pelėsiui ir kitiems grybeliams maiste. Dėl kalio sorbato neigiamo poveikio sveikatai dar diskutuojama, o štai natrio benzoatas yra siejamas su vėžiniais susirgimais, alerginėmis reakcijomis, genetiniais susirgimais.

Dažykite natūraliai

Siekiant išvengti bet kokio nepageidaujamo poveikio, Baltijos aplinkos forumas pataria rinktis saugiausią ir sveikiausią kiaušinių marginimo būdą – dažyti juos natūraliais gamtiniais dažais.

Rudą spalvą išgausime pavirinę juodalksnio ar ąžuolo žievę arba tradicinius svogūnų lukštus. Geltoną spalvą gausime dažydami ciberžole ar šafranu. Melsvą spalvą galime gauti virdami mėlynes, raudongūžius kopūstus. Žalią spalvą nesunkiai išryškinsime ryšeliu špinatų ar petražolių. Rožinė ir raudona spalva kiaušinius numargins juos verdant burokėlių ar aviečių sultyse. Dažyti kiaušinius galima ir kitokiomis natūraliomis medžiagomis – raudonuoju vynu, morkomis, paprikų milteliais ir pan.

„Specialiuosius efektus“ padės išgauti kūrybingas aliejaus panaudojimas (kiaušinis dalinai ištepamas ar apšlakstomas aliejumi ir merkiamas į dažus. Lieka nenudažyti aliejaus lašų formos ploteliai). Taip pat įvairias puošiančias formas padės išgauti pirmųjų pavasarinių augalų, žibučių žiedai, dumplainių lukštai, samanos, džiovintos žolelės, grūdų dribsniai, lazdynų ar beržų žirginiai arba gluosnių ir karklų „kačiukai“.

Daugiau naujienų apie sveikesnį gyvenimo būda be pavojingų cheminių medžiagų –  puslapyje Pagalvok.lt.

Apie NonHazCity: Tai projektas, kurio metu siekiama šviesti visuomenę, su tikslu mažinti prekių, kuriose yra pavojingų cheminių medžiagų, paklausą, kas ilgainiui privestų prie mažesnės taršos ir švaresnės aplinkos. Tai pat stiprinti savivaldybių darbuotojų kompetenciją, dirbti su smulkiuoju ir vidutiniu verslu. Daugiau informacijos apie pavojingas chemines medžiagas rasite puslapyje Pagalvok.lt.

No comments!

Write a review

El. pašto adresas nebus skelbiamas.