Projektas „NonHazCity“ artėja link pabaigos: švaresni namai, darželiai ir savivaldybės

  • Ištirta beveik 100 nuotekų mėginių, siekiant apibrėžti prioritetines pavojingas medžiagas savivaldybėse. Išsiaiškinta, kad tradiciniai teršalai, tokie kaip sunkieji metalai, buvo sėkmingai suvaldyti, bet organinės medžiagos yra plačiai aptinkamos. Nemaža dalis aptinkama ir gyvenamuosiuose rajonuose, tai reiškia, jog prie taršos reikšmingai prisideda pavieniai gyventojai.
  • „NonHazCity“ ekspertai aplankė pusšimtį šeimų skirtinguose miestuose, ieškodami pavojingų cheminių medžiagų kasdieniuose produktuose, pavyzdžiui, kosmetikoje, žaisluose ar buitinėje chemijoje. Ne tik rasta daug nepageidaujamų medžiagų, bet ir daug išmokta!
  • Išnagrinėta beveik 200 naujų ir naudotų daiktų vaikų darželiuose. Pavyzdžiui, žaislų, čiužinių ir kūrybinių medžiagų. Prieita išvados, kad maždaug pusė senų gaminių turi būti šalinami, nes juose yra pavojingų medžiagų, viršijančių leistinas ribas

Rezultatai pristatomi konferencijoje

Šie skaičiai ir kiti projekto „NonHazCity“ rezultatai pristatomi baigiamojoje konferencijoje sausio 29 d. Rygoje. Išsamią darbotvarkę galite rasti čia.

18 savivaldybių ir organizacijų iš septynių šalių (Švedija, Suomija, Estija, Latvija, Lietuva, Lenkija ir Vokietija) Baltijos jūros regione per trejus projekto metus bandė sumažinti pavojingų medžiagų išmetimą iš ne pramoninių šaltinių (mažos įmonės ir paslaugų teikėjai, savivaldybių subjektai, namų ūkiai).

Savivaldybėse analizuoti įvairūs vandens šaltiniai ir apibrėžtos prioritetinės pavojingos medžiagos. Savivaldybės parengė veiksmų planus, kaip sumažinti šių medžiagų išmetimą, inicijavo išmetamųjų teršalų mažinimo veiklą savivaldybių įmonėse ir vietiniuose versluose. Daug pastangų taip pat buvo investuota į gyventojų informuotumo didinimą, parodant jų indėlį į pavojingų medžiagų išmetimą ir jų galimybes jį sumažinti atidžiau renktantis kasdienio naudojimo produktus.

No comments!

Write a review

El. pašto adresas nebus skelbiamas.