Lietuvos įmonės siekė švaresnės aplinkos atsisakydamos pavojingų cheminių medžiagų

Ne tik didelės chemijos gamyklos, bet ir mažos įmonės kasdien naudoja pavojingas chemines medžiagas. Daugelis jų gali būti labai žalingos žmonių sveikatai ir aplinkai. Mažiau pavojingų cheminių medžiagų ir daugiau įmonių žinių jų valdymo srityje – tokio tikslo siekta beveik penkerius metus, įgyvendinant projektą „LIFE Fit for REACH“.  Jo metu realūs pavojingų cheminių medžiagų pakeitimai įgyvendinti daugiau nei 80-tyje įmonių, o  savo žinias šioje srityje pagilino net apie  600 įmonių.

Net 30 pakeitimus įgyvendinusių įmonių – įsikūrusios Lietuvoje. Likusios – kaimyninėse Latvijoje ir Estijoje. Lietuvoje projekte dalyvavo pačios įvairiausios įmonės – nuo vieno žmogaus verslo iki tūkstantinių kompanijų. Tarp jų ir tokios įmonės, kaip „Marijampolės pieno konservai“, „Vakarų Metalgama“, „Biovela-Utenos mėsa” ar „Naujoji Ringuva“.

Įmonės patobulino savo procesus ir įrangą, išbandė saugesnes alternatyvas ir jas įvedė į gamybos procesą. Kai kurių pavojingų medžiagų atliekamą funkciją pakeitė ir  naujos technologijos. Tarp dabar mažiau naudojamų cheminių medžiagų yra ir labai didelį susirūpinimą keliančių (SVHC)  medžiagų, tokių kaip toksiški reprodukcijai 2-metoksipropanolis bei boro rūgštis, endokrininei sistemai kenkiantis bisfenolis A. Taip pat sumažintos pavojingų lakiųjų organinių junginių emisijos  ir kt.

Projekto metu įmonės gavo įvairias konsultacijas, daugiausia dėl cheminių medžiagų inventorizavimo, geresnių technologijų taikymo, alternatyvų paieškos ir vertinimo, teiginių apie aplinką naudojimo. Taip pat viso projekto metu įmonės turėjo galimybę dalyvauti keliasdešimtyje mokymų apie cheminių medžiagų valdymą.

Džiugina tai, kad ekologiškumas įmonėms kuo toliau, tuo labiau tampa didele vertybe. Didele dalimi tai skatina būtinybė laikytis teisės aktų, tačiau nemenką įtaką daro ir įmonės įvaizdis. Taigi minėti pakeitimai tampa aktualūs vis daugiau kompanijų. Nors projektas parodė, jog rasti alternatyvų – ne visada paprasta. Tačiau daugeliu atvejų chemines medžiagas galima pakeisti palyginti mažomis sąnaudomis. Pakeitimus įgyvendinti padeda motyvuota įmonių vadovybė, taip pat gali paskatinti finansinė ar informacinė parama.

Net po projekto įmonės turės galimybę naudoti projekto sukurtas elektronines priemones, kad supaprastintų cheminių medžiagų valdymą ir įvertintų pakaitalų alternatyvas, taip pat įgyvendintų žaliųjų pirkimų organizavimą įmonėje.

Su įgyvendintais pakeitimo pavyzdžiais galima susipažinti projekto svetainėje, o netrukus keletą detalių aprašymų bus galima rasti tarptautiniame pakeitimo portale „Subsportplus“. Puslapyje taip pat rasite įvairių naudingų leidinių ir įrankių.

Trumpai apie projektą: Projekto tikslas buvo remti Baltijos šalių įmones gerinant cheminių medžiagų valdymą ir keičiant pavojingas medžiagas, kad jos atitiktų ES cheminių medžiagų reglamento REACH reikalavimus. Projektas truko penkerius metus (2015–2020 m.). Projekte dalyvavo organizacijos ir įmonės iš Latvijos, Lietuvos ir Estijos.

No comments!

Write a review

El. pašto adresas nebus skelbiamas.