Startuoja kampanija „Plastikas ir paslėpta grėsmė jūsų sveikatai“

Gegužės 3 d. prasidės socialinės žiniasklaidos kampanija „NonHazCity“ dieta be plastiko. Plastikas ir paslėpta grėsmė jūsų sveikatai“. Šia kampanija norima paskatinti vartojimo elgsenos pokyčius, ir sumažinti pavojingų medžiagų iš plastikinių gaminių patekimą į aplinką. Aptarsime tokius gaminius kaip drabužiai, žaislai, sporto ir maudymosi reikmenys, aksesuarai ir su maistu besiliečiančios medžiagos, kuriuos perkame ir naudojame kasdien.

Šie plastikiniai gaminiai kenkia ne tik mūsų aplinkai, bet ir mūsų sveikatai. Dauguma plastikų yra polimerų mišiniai, paprastai gaunami iš iškastinio kuro ir priedų kokteilio. Priedai prisideda prie to, kad plastikas atlieka norimas funkcijas, tokias kaip didelis lankstumas (minkštikliai), apsauga nuo UV (UV filtrai) arba atsparumas ugniai (antipirenai). Jie gali sukelti vėžį ir kitas ligas bei paveikti mūsų hormonų sistemą. Jie patenka į mūsų kūną per kontaktą per odą, kvėpuojan ir valgant.

Visuomenė žino plastiko atliekų sausumoje, vandenynuose, delfinų pilvuose problemą. Ir netgi apie makro- ir mikroplastiko daleles kosmetikoje ar tekstilėje. Žinios apie pavojingas medžiagas, esančias plastikinėse medžiagose ir gaminiuose, žmonių dar nepasiekė. Savo kampanija norėtume paliesti šį aspektą. Taigi, mūsų kampanija nėra orientuota tik į plastiko kiekių mažinimą, bet apžvelgiama medžiagos sudėtis ir skatinamas pagrįstas pasirinkimas ir saugus elgesys.

Kampanija truks iki birželio 13 d. Per šias šešias savaites pateiksime daug informacijos apie galimas plastiko grėsmes mūsų sveikatai ir aplinkai, kokiose produktų grupėse jį rasime ir kokios gali būti saugesnės alternatyvos. Kviesime savo auditoriją imtis veiksmų. Pavyzdžiui, naudotis programėle „Scan4chem“ ir prašyti plastikinių prekių gamintojų informacijos apie kenksmingas šių produktų medžiagas, viršijančias leistiną ribą. Kuo daugiau žmonių iš gamintojų ar mažmenininkų paprašys tokios informacijos, tuo didesnis spaudimas bus gamintojams ir importuotojams pateikti vartotojams tokią informaciją arba gaminti prekes be kenksmingų medžiagų.

Kampanija yra oficialus ES žaliosios savaitės partnerių renginys ir vyks ne tik Lietuvoje, bet ir Estijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Portugalijoje, Serbijoje, Švedijoje ir daugelyje kitų šalių visoje Europoje.

No comments!

Write a review

El. pašto adresas nebus skelbiamas.