Plastikai ir paslėptas pavojus jūsų sveikatai

Plastikų ir juose esančių priedų mūsų kasdieniame gyvenime slypi visur. Jie yra mūsų namuose, darbovietėse, drabužiuose ir kūnuose. Plastikų yra visur, nes jie yra patogūs ir pigūs. Gamybos metu pridedamos cheminės medžiagos, suteikiančios norimas savybes, tokias kaip lankstumas, patvarumas ar atsparumas liepsnai. Tačiau šis patogumas kainuoja. Cheminiai plastikinių gaminių priedai, laikui bėgant gali prasiskverbti pakenkdami jums, mūsų artimiesiems ir aplinkai.

Kai kurios medžiagos, dedamos į plastiką, yra chemiškai panašios į mūsų organizme esančius hormonus, kurie kontroliuoja alkį, svorio didėjimą ir daugumą kitų biologinių procesų. Nerimą kelia tai, kad šios cheminės medžiagos, vadinamos endokrininę sistemą ardančiomis cheminėmis medžiagomis arba EDC, yra panašios į hormonus, kurie kontroliuoja dar negimusių ir jau gimusių mažų vaikų vystymąsi. Mes patiriame EDC poveikį kvėpuodami, valgydami maistą, gerdami vandenį ir liesdami daiktus. Šiuolaikiniame pasaulyje negalime visiškai išvengti EDC, tačiau priimdami protingus sprendimus, galime sumažinti jų poveikį.

Beveik visame plastike galime rasti bent kelis priedus, tačiau ne visi priedai turi EDC savybių. Reguliavimo institucijos bendradarbiauja su pramone, kad palaipsniui atsisakytų žinomų EDC savybių turinčių priedų, tačiau pakaitalai nebūtinai yra visiškai saugūs. Be to, mums, vartotojams, nėra lengva gauti informaciją apie tai, kurie priedai yra kuriuose produktuose ir gaminiuose. Taip pat mokslininkai dar neištyrė visų galimų priedų EDC savybių.

Nepaisant šio žinių trūkumo, yra keletas būdų, kaip galime sumažinti potencialiai kenksmingų medžiagų plastikuose poveikį.

  • Jei įmanoma, pabandykite naudoti ne plastikinius daiktus. Pavyzdžiui, stiklines ar metalines gertuves.
  • Plastikinius daiktus naudokite pagal paskirtį: nešildykite maisto plastikiniuose induose ir venkite naudoti plastikinę plėvelę riebiems daiktams, pavyzdžiui, sūriui ar dešrai.
  • Gaukite informacijos. Yra daugybė svetainių ir kitų šaltinių, kurie gali padėti pasirinkti. Būkite iniciatyvūs. Jei nepirksite plastikinių daiktų, rinkai bus siunčiamas nedidelis, bet aiškus signalas, kad reikia pokyčių.

Mūsų kampanijoje „NonHazCity“ dieta be plastiko daugiausia dėmesio skiriama penkioms sritims: drabužiams (tekstilei), sporto prekėms, namų apyvokos reikmenims, žaislams ir su maistu besiliečiančioms medžiagoms. Mes pasirinkome šias sritis, nes jos yra potencialiai reikšmingi EDC šaltiniai. Taip pat todėl, kad galite imtis konkrečių veiksmų, kad sumažintumėte jų poveikį sveikatai ir aplinkai.

Drabužiuose naudojamos cheminės medžiagos, tokios kaip dažikliai ir balikliai, gali būti kenksmingos. Nanosidabras ir kiti biocidai, naikinantys bakterijas ir šalinantys drabužių, ypač sportinės aprangos, kvapus, gali suteikti patrauklių savybių, tačiau taip pat gali patekti į aplinką skalbimo metu ir jai pakenkti.

Daugelyje sporto prekių yra didelis plastiko priedų kiekis, užtikrinantis lankstumą ar patvarumą. Jie gali prasiskverbti naudojimo metu arba fizinio krūvio metu absorbuotis per mūsų odą. Daugelyje plastikinių daiktų namuose yra priedų, kurie išsiskiria į orą, kuriuo kvėpuojame.

Būkite ypač atsargūs su vaikais; senuose žaisluose dažnai yra daugiau kenksmingų priedų nei naujuose gaminiuose. Kūdikiai su savimi atranda pasaulį ragaudami, tad turėtume būti ypač atsargūs su plastikiniais daiktais, skirtais jiems. 

Su maistu besiliečiančiose medžiagose esantys priedai, tokie kaip plastikiniai indai ir plastikinė plėvelė, gali prasiskverbti į maistą ar gėrimus, kuriuos vėliau vartojame.

Be šių penkių sričių, mes pažvelgsime ir į bioplastiką. Šiandien beveik visas plastikas gaminamas rafinuojant iškastinį kurą. Kai kuriais atvejais egzistuoja alternatyvos iš augalinių medžiagų, tokių kaip bioplastikas, arba medvilnė. Šios alternatyvos gali būti draugiškesnės klimatui nei gaminiai, pagaminti iš iškastinio kuro, tačiau daugelis jų turi tas pačias problemas, kaip ir tradiciniai plastikai. Juose gali būti EDC priedų ir juos gali būti sunku perdirbti.

Pokyčiai – ne visada lengva, tačiau viskas įmanoma. Šia akcija tikimės suteikti jums naujų idėjų ir žinių ne tik savo, bet ir aplinkinių sveikatai bei aplinkai apsaugoti.

No comments!

Write a review

El. pašto adresas nebus skelbiamas.