Ko neįvertiname įsirengdami namus? Pavojai, kurių nematome

Visi norime susikurti jaukius namus ir gyventi sveikoje aplinkoje. Tačiau rinkdamiesi apdailos medžiagas neįvertiname, kokį poveikį šios medžiagos gali daryti mūsų sveikatai. Liūdna žinia yra ta, kad nors poveikis juntamas ne iš karto, tačiau jis gali būti nepataisomas. Ypač vaikams, kūdikiams ir besilaukiančioms moterims. Ne mažiau svarbu, jog mūsų pasirinkimai taip pat lemia, kokioje aplinkoje gyvensime ateityje.

Freepik.com archyvo nuotrauka

Apdailos medžiagose gausu pavojingų cheminių priedų

Namų įrengimo ar atnaujinimo metu, ir netgi praėjus keliems mėnesiams po to, iš statybinių bei apdailos medžiagų, baldų, tekstilės gali išsiskirti įvairių cheminių medžiagų. Lakieji organiniai junginiai (LOJ), formaldehidas, antipirenai, sunkieji metalai, ftalatai – tai cheminiai junginiai, kurie aptinkami ir gali pakenkti mūsų sveikatai. Šios medžiagos ypač pavojingos nėščioms moterims ir vaikams. Pavojingos cheminės medžiagos į organizmą gali patekti įvairiais būdais – įkvepiant, per odą ar gleivinę ar prarijus.

„Pavojai slypi beveik visose statybinių medžiagų kategorijose: nuo pavojingų endokrininę sistemą ardančių plastifikatorių įvairiuose plastiko gaminiuose, iki dažuose aptinkamų lakiųjų organinių junginių, kurie yra įtariami arba patvirtinti kancerogenai. Su antipirenais, kurie dedami į baldus, kilimus, izoliacines medžiagas, siejamas neigiamas poveikis reprodukcijai, vystymuisi, nervų sistemai, endokrininei ir imuninei sistemai. Įvairios pavojingos cheminės  medžiagos sklinda ore ir mes jas įkvepiame. Taip pat medžiagos nusėda patalpose, jų galima aptikti namų dulkėse, kyla pavojus jas praryti.“ – sako projekto „NonHazCity 3“ cheminių medžiagų ekspertas Gražvydas Jegelevičius.

Pavojingų cheminių junginių statybinėse medžiagose problema yra palyginti nauja ir nepakankamai ištirta, ypač ilgalaikėje perspektyvoje. Negana to net nėra žinoma, kokį poveikį  sukels į organizmą patekusios skirtingos pavojingos cheminės medžiagos ir kokį „kokteilio efektą“ sukels.

Tai, ką naudojame namų statyboje, turi ilgalaikį poveikį aplinkai

Statybinėse medžiagose naudojamos įvairios pavojingos cheminės medžiagos, kurios su lietaus vandeniu, dulkėmis ar per orą patenką į aplinką.

„Jau dabar turime pavyzdžių, kai dėl neapdairaus medžiagų naudojimo praeityje, pvz., asbesto, sunkiųjų metalų, turime imtis atitinkamų priemonių tvarkant šiomis medžiagomis užterštas griovimo atliekas. Kitais atvejais, pvz., dėl polichlorintų bifenilų naudojimo buvo užteršta aplinka ir tai daro poveikį mums bei gyvajai gamtai. Ne mažiau svarbu, kad kai kurios pavojingos cheminės medžiagos gamtoje nesuyra. Reikšminga dalis plastikų, naudojamų statybų pramonėje, sudėtyje turi įvairių cheminių medžiagų priedų ir jų neįmanoma perdirbti. Tai trukdo žiedinės ekonomikos įgyvendinimui – dėl šių cheminių priedų, kai kurios šių medžiagų tampa neperdirbamos, o jei perdirbamos, tai jų perdirbimas užteršia visą žaliavų ciklą ir pavojingos cheminės medžiagos „nukeliauja“ į perdirbto plastiko gaminius.“ – sako G. Jegelevičius.

Hammarby Sjöstad rajonas Stockhome. B. Stukės nuotrauka

Kaip išvengti pavojingų cheminių medžiagų poveikio

Siekiant išvengti neigiamo poveikio sveikatai, svarbu atsakingai rinktis namų apdailos medžiagas – domėtis, skaityti sudėtį, susipažinti su poveikiu. „Tai tikras galvos skausmas ir daug domėjimosi reikalaujantis darbas. Tačiau renovuodami savo butus ar namus turime beveik neribotą skirtingų medžiagų, spalvų ir dizaino asortimentą, todėl kviečiame daugiau dėmesio skirti sveikatai ir aplinkai draugiškų medžiagų pasirinkimui.“ – sako G. Jegelevičius.

Namuose pavojingų cheminių medžiagų poveikį galima sumažinti užtikrinant tinkamą vėdinimą, palaikant neaukštą temperatūra  Svarbu palaikyti namų grindis ir kitus paviršius kuo švaresnius, dažnai plauti, kad nesikauptų dulkės.

Su ypač didele rizika susiduriame, jei įrengimo ar remonto darbus atliekame patys. Džiūstant dažams lakieji junginiai intensyviau garuoja ir mes jas įkvepiame, jos gali dirginti kvėpavimo takus ar odą. Dirbant, pavojingos cheminės medžiagos gali pasklisti su dulkėmis ir užteršti aplinką. Todėl atliekant darbus svarbu imtis reikiamų apsaugos priemonių – dėvėti tinkamus drabužius, akinius, kaukes.

Freepik.com archyvo nuotrauka

Ne mažiau svarbu gerai įvertinti reikiamą medžiagų kiekį, ir jų pirkti tik tiek, kiek reikia – taip išvengsime nereikalingo pavojingų cheminių medžiagų patekimo į aplinką, tausosime resursus ir mažinsime CO2 emisijas.

„Jei norite daugiau sužinoti, kaip vengti pavojingų cheminių medžiagų atnaujinant ar statant namus ir esate pasiryžę šiuos principus pritaikyti praktiškai, kviečiame registruotis į „Baltijos aplinkos forumo“ ir „NonHazCity 3“ organizuojamą akciją „Namų atnaujinimas ir statyba be pavojingų cheminių medžiagų“ ir tapti dalyviu-savanoriu. Šios akcijos metu bendradarbiausime su savanoriais, padėsime jiems peržiūrėti numatytas apdailos medžiagas ir pasirinkti saugesnes alternatyvas.“ – kviečia G. Jegelevičius.

Daugiau informacijos apie akciją rasite puslapyje „Pagalvok, kai perki“ (pagalvok.lt).