Projektas „NonHazCity 3“: atveriame kelią darniai statybai, naudojant mažiau pavojingų medžiagų

Urbanizacijos tendencija ir su ja susiję iššūkiai reikalauja pereiti prie darnios statybos praktikos. Miestams ir toliau plečiantis, auga statybos pramonės indėlis į pasaulinį energijos, gamtos išteklių suvartojimą, CO2 emisijas ir poveikį aplinkai. Projekte „NonHazCity 3“, bendradarbiaujant su Baltijos jūros regiono ekspertais, savivaldybėmis ir institucijomis, siekiama spręsti šias problemas, sutelkiant dėmesį į pavojingų medžiagų statybinėse medžiagose mažinimą. Taip pat, visapusiškai pakeisti statybų praktiką įgyvendinant bandomuosius projektus ir kuriant klimatui neutralios, žiediškumo principais pagrįstos ir saugios, be pavojingų cheminių medžiagų, statybos pramonės strategijas. Šiame straipsnyje nagrinėjama esminė pavojingų medžiagų pastatuose problema ir pabrėžiamos „NonHazCity 3“ pastangos kuriant darnesnę ateitį.

Pastatuose esančios pavojingos medžiagos daro didelį poveikį mūsų aplinkai

Statybų sektoriuje naudojamos pavojingos cheminės medžiagos kelia didelę grėsmę žmonių sveikatai ir aplinkai. Deja, bet šių medžiagų aptinkama pačiose įvairiausiose statybinėse žaliavose. Pavyzdžiui, biocidinės medžiagos naudojamos tinko ir fasadų dažuose, siekiant užkirsti kelią dumblių ir grybų augimui. Antipirenai naudojami norint sumažinti statybinių medžiagų degumą, o sunkieji metalai yra naudojami dažuose ir kitose dangose, norint pagerinti jų eksploatacines savybes. Plastifikatoriai dedami į plastiko, tokio, kaip PVC sudėtį, siekiant padidinti jo lankstumą ir ilgaamžiškumą. Perfluoralkilintos ir polifluoralkilintos medžiagos (PFAS) naudojamos stogų bei fasadų dangoms dėl vandenį ir nešvarumus atstumiančių savybių. Turint omenyje didelį stogų paviršiaus plotą, šių patvarių ir biotoje besikaupiančių PFAS medžiagų naudojimas kelia nerimą1.

Yra žinoma, kad daugelis cheminių priedų iš statybinių produktų išsiskiria į dirvą, vandens telkinius ir patalpų orą. Dėl jų poveikio kyla rimtų sveikatos problemų rizika, tokių kaip kvėpavimo takų sutrikimai, alergijos ir net lėtinės ligos, taip pat blogėja aplinkos kokybė. Lietus gali išplauti pavojingas chemines medžiagas iš stogų dangų ir fasadų, šios gali kauptis dirvožemyje ir vandens telkiniuose bei galiausiai neigiamai paveikti augalų bei gyvūnų audinius. Europos sąjungoje tik 38 % ežerų2, upių ir kitų paviršinių vandens telkinių, kuriuose vykdoma pavojingų cheminių medžiagų stebėsena, yra geros cheminės būklės, t.y., teršalų koncentracijos neviršija ES aplinkos kokybės standartų. Todėl didelį susirūpinimą kelia miestuose iš pastatų į aplinką patenkančių teršalų apkrovos, kurios ypač prisideda prie aplinkos kokybės pablogėjimo3.

Kita problema, kylanti dėl pavojingų medžiagų naudojimo – tampa sudėtinga veiksmingai atskirti, išgauti ir pakartotinai panaudoti vertingas statybines medžiagas, o tai yra būtina klimatą ir išteklius tausojančiai praktikai. Perdirbimo proceso metu išsiskiriančios pavojingos medžiagos kelia pavojų darbuotojams ir jos gali išlikti perdirbtoje medžiagoje. Dėl to pavojingų cheminių medžiagų naudojimas statybinėse medžiagose yra viena iš pagrindinių kliūčių kuriant žiedinę statybų pramonę. Norint sukurti tikrą žiedinę ekonomiką statybų sektoriuje, labai svarbu kuo labiau sumažinti naudojamus pavojingų medžiagų kiekius ir teikti pirmenybę netoksiškoms, perdirbamoms medžiagoms.

„NonHazCity 3“: darnios statybos pažanga

„NonHazCity 3“ yra novatoriškas projektas, kurio tikslas – kaip įmanoma labiau sumažinti pavojingų medžiagų kiekį pastatuose, statybvietėse ir statybinėse medžiagose. Kuriant praktinius sprendimus ir įgyvendinant bandomuosius projektus, „NonHazCity 3“ siekiama sukurti gaires pavojingų medžiagų pašalinimui iš mūsų namų, darbo vietų ir aplinkos, ypatingą dėmesį skiriant Baltijos jūros regionui. Į šį projektą įtraukiamos savivaldybės, privatūs verslininkai ir gyventojai, suteikiant jiems žinių ir motyvacijos priimti pagrįstus sprendimus statybos, renovacijos ar statybinių medžiagų parinkimo metu. Skatinant holistinę darnių pastatų perspektyvą, projekte „NonHazCity 3“ siekiama gerinti sveikatą, tausoti aplinką ir stiprinti ekonomiką.

„NonHazCity 3“ siūlo visapusiškus metodus, kaip kovoti su pavojingomis medžiagomis statybų pramonėje. Projekte daugiausia dėmesio skiriama šiems aspektams:

1. Išsamaus katalogo kūrimas: „NonHazCity 3“ siekiama sukurti statybinių medžiagų duomenų bazę-katalogą, kuriame bus vertinamos statybinės medžiagos, atsižvelgiant į cheminių medžiagų aspektus. Ši duomenų bazė suteiks vertingos informacijos suinteresuotosioms šalims ir palengvins pagrįstų sprendimų, susijusių su statybinių medžiagų atranka, priėmimą.

2. Cheminių medžiagų kriterijų įvedimas viešiesiems pirkimams: „NonHazCity 3“ pasisako už cheminių medžiagų kriterijų įvedimą statybos paslaugų ir medžiagų viešuosiuose pirkimuose. Viešasis sektorius yra atsakingos už didelę dalį statybų, vykdomų Europoje, tad statybinių medžiagų cheminės sudėties svarstymas viešuosiuose pirkimuose gali paskatinti saugesnių alternatyvių medžiagų naudojimą ir nukreipti rinką darnesnės statybų praktikos link.

3. Informacijos srauto tiekimo grandinėje ir rinkos dialogo stiprinimas: „NonHazCity 3“ pabrėžia, kaip svarbu gerinti informacijos perdavimą tiekimo grandinėje bei skatinti dialogą tarp suinteresuotųjų šalių. Stiprinant komunikaciją, projekte siekiama palengvinti darnios praktikos taikymą ir saugesnių medžiagų naudojimą. Tai apima tiekėjų, gamintojų, rangovų ir galutinių vartotojų bendradarbiavimo skatinimą, siekiant perduoti žinias apie gaminių, produktų sudėtį, užtikrinti supratimą apie saugesnių statybinių medžiagų naudą, prieinamumą.

4. Informacinė medžiaga ir informacinės kampanijos: „NonHazCity 3“ informacinė kampanija ir gairės, skirtos ne tik statybų pramonės profesionalams, bet ir paprastiems vartotojams. Šiomis iniciatyvomis norima informuoti apie tam tikrų cheminių medžiagų keliamą pavojų ir skatinti rinktis darnias alternatyvas. Dalinantis aiškia ir prieinama informacija, „NonHazCity 3“ suteikia galimybę priimti pagrįstus sprendimus statyboje, teikiant pirmenybę žmonių sveikatai ir aplinkai.

Apibendrinimas

„NonHazCity 3“ skatina perėjimą prie darnesnės statybos pramonės, sprendžiant pavojingų medžiagų pastatuose problemą. Įgyvendinant bandomuosius projektus ir viešinant praktines priemones bei gaires, siekiama sukurti ateitį, kurioje pastatai būtų neutralūs klimatui, suprojektuoti remiantis žiediškumo principais ir be pavojingų cheminių medžiagų. Tikimasi jog „NonHazCity 3“ įkvėps suinteresuotąsias šalis taikyti darnios statybos praktiką visoje Europoje bei atliks pagrindinį vaidmenį saugant dabartinių ir ateities kartų sveikatą, kartu skatinant darnesnį bei atsparesnį statybos sektorių.

 

1 www.umweltbundesamt.de/publikationen/potential-svhcs-in-environment-products

2 www.eea.europa.eu/publications/state-of-water

3 www.mdpi.com/2073-4441/14/3/303